Borstkanker: laat je screenen! 

Borstkanker: laat je screenen! 

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij Belgische vrouwen. Dagelijks worden 29 vrouwen gediagnosticeerd met borstkanker. Als het in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans na vijf jaar 99%. 

Sterfte door kanker neemt af

In België nemen de gevallen van kanker, net als elders, elk jaar lichtjes toe (gemiddeld met 0,8% per jaar). Deze stijging is deels te wijten aan de vergrijzing van de bevolking en veranderingen in onze levensstijl. De sterfte aan kanker, alle kankers samen, neemt drastisch af: 1,6% per jaar voor mannen, 0,5% per jaar voor vrouwen. Dit is goed nieuws, en dit is te danken aan twee factoren: medische vooruitgang en screeningspraktijken.

Hoe voorkom ik borstkanker ?

Preventie heeft twee aspecten : levensstijl en screening. Lifestyle-gerelateerde preventiemaatregelen zijn algemeen en gelden niet alleen voor borstkanker. Om kanker uit de weg te gaan, kan je een levensstijl aannemen die een aantal eenvoudige regels respecteert: niet roken, beter eten, minder alcohol drinken, regelmatig lichamelijk actief zijn, en blootstelling aan de zon beperken. Het zo lang mogelijk borstvoeding geven aan uw kind is ook een effectieve en goed bewezen manier van preventie.

Zelfonderzoek van de borsten is een preventieve actie. Door regelmatig zelftesten uit te voeren, kunnen veranderingen in de borsten worden opgemerkt zodra ze zich voordoen. De referentiescreeningtest voor borstkanker is mammografie, een radiologisch onderzoek van de borsten. Het zoekt naar anomalieën zoals troebelheid, micro-verkalkingen. 

Symptomen om op te letten

Uw borsten veranderen op een natuurlijke wijze in de loop van de tijd, er zijn echter enkele tekenen waarbij u waakzaam moet blijven. Zodoende, als u een knobbel in de borst of oksel vaststelt, een verandering in de vorm, het huidaspect, de tepel of tepelhof (de gepigmenteerde cirkel rond de tepel), een afscheiding vaststelt..., raadpleeg dan onmiddellijk je arts!

Screening redt levens 

Georganiseerde screening geeft vrouwen tussen de 50 en 69 jaar de mogelijkheid om om de twee jaar een gratis mammogram te laten maken. Het belang van het georganiseerde programma is dat het een kwalitatieve sprong heeft gemaakt in de screeningpraktijken: veralgemening van de dubbele lezing van de mammografie, verplicht onderzoek van mammografen om de 6 maanden door een radiofysicus, gegevensregistratie, permanente opleiding van radiologen... 

Een dergelijke screening maakt het ook mogelijk om kankers in een vroeg stadium op te sporen en dus de sterfte door borstkanker te verminderen. Als de diagnose in fase 1 wordt gesteld, is de relatieve overleving na vijf jaar bijna 100%, terwijl de overleving in fase 4, met uitgezaaide ziekte, minder dan 30% bedraagt.

Een gepersonaliseerde screening op maat van de patiënt

Nieuw onderzoek toont het belang aan van een gepersonaliseerde screening, zonder verlies aan kwaliteit, efficiëntie of veiligheid. Een optimale screening is een screening die door gespecialiseerde en geaccrediteerde senologen gebeurt, die start vanaf de leeftijd van 40 jaar, gezien het aantal patiënten dat op die leeftijd borstkanker ontwikkelt, en die rekening houdt met verschillende risiconiveaus. Het zou elk jaar moeten plaatsvinden tot de menopauze. Daarna kunnen we elke 18 tot 24 maanden een controle overwegen.

Zelfonderzoek : een gebruiksaanwijzing

Kijk één keer per maand, bij voorkeur na uw menstruatie, naar je borsten in de spiegel. Hef één arm op en druk je borst stevig aan, inclusief het gebied tussen de borst en de oksel. Werk af door zachtjes op de tepel te drukken om te controleren of er geen druppels uit de tepel komen. Herhaal de oefening met de tweede borst.